Aad Kila, ambassadeur van de Grijze Reigâhs

Met trots maken wij bekend dat Aad Kila zich als ambassadeur heeft verbonden aan Stichting de Grijze Reigâhs. Aad gaat ons helpen bij het vergroten van de naamsbekendheid, het uitbreiden van ons netwerk en hij zal ook regelmatig aanwezig zijn bij de Grijze Reigâh activiteiten. Voor sponsoren wordt zelfs een Meet & Greet met deze Haagse legende mogelijk. 

Wij zijn erg blij met zijn steun en kijken uit naar een leuke en voorspoedige samenwerking. 

Aad Kila trots poserend bij de KNVB-beker gewonnen in het seizoen 1974/1975

Wie is Aad Kila?

De in 1951 geboren middenvelder maakte op 17-jarige zijn debuut voor ADO in de uitwedstrijd tegen Sparta. Eén dag voor zijn debuut ondertekende zijn vader als wettelijke vertegenwoordiger het contract met A.D.O.

In de jeugd en in het 2e elftal van A.D.O. was hij bijzonder opgevallen, waardoor trainer Václav Jeẑek hem durfde te laten debuteren. Niet op zijn gebruikelijke plek op het middenveld, maar als rechterverdediger. Aad moest de Deen Jurgen Kristensen uitschakelen en dat deed hij met verve. Helaas leed A.D.O. tegen Sparta wel zijn eerste nederlaag. Na een voorsprong van 2-0 verloor A.D.O. met 4-2, vooral door toedoen van Sparta-spits Aad Koudijzer.

Zijn talent werd opgemerkt door Feyenoord, maar hij besloot bij ADO te blijven. De club was inmiddels opgegaan in FC Den Haag. In 1972 stond hij met zijn ploeg in de finale van de KNVB beker. Er werd met 3-2 verloren van Ajax. In seizoen 1974/75 won Den Haag wel de KNVB beker. Dit was na winst in de finale tegen FC Twente. Kila speelde in het Nederlands elftal onder 17 jaar en later ruim 20 wedstrijden voor Jong Oranje. Hij zat ook bij de selectie van 40 spelers voor het WKvan 1974. Voor het Nederlands elftal heeft hij echter nooit gespeeld.

Na 9 seizoenen en zo’n 250 wedstrijden verruilde hij FC Den Haag voor FC Twente. Hier speelde hij nog eens 4 seizoenen in de Eredivisie. In het seizoen 1982/83 degradeerde FC Twente naar de Eerste divisie. Kila kende dat seizoen verschillende persoonlijke problemen. Zo liep hij een hersenschudding op en overleed zijn vader. Hij besloot Twente te verlaten om terug te keren naar Den Haag.

Hoewel er interresse was van Sparta en FC Den Haag, beëindigde Kila zijn profloopbaan en sloot zich aan bij de amateurvereniging ADO. Vanaf 1999 was Kila één seizoen assistent-trainer van ADO Den Haag. Uit onvrede met een saneringsplan legde hij deze functie een jaar later weer neer. Hij is ook jeugdtrainer geweest bij ADO en is tot heden altijd actief betrokken gebleven bij ADO Den Haag en nu ook als ambassadeur van de Grijze Reigâhs.

Vl.n.r. Johny Dusbaba, Aad Mansveld, Aad Kila, scheidsrechter Arie van Gemert, Leen Swaneburg en Piet de Zoete

De statistieken van Aad Kila 

Waar oude tijden herleven... Herinnert u zich deze nog?

Selectie van F.C. Den Haag 1977/78 

Staande van links naar rechts: Anton Malatinsky (trainer); Lex Schoenmaker; Simon van Vliet; Henk van Leeuwen; René Vreeswijk; H. Galjé; Van Antwerpen; Martin Toet; Martin Jol; Dojo Peracziz; Oeki Hoekema; Fred van Hal (manager). Zittend: van links naar rechts: Piet de Zoete (assistent-trainer); Joop Korevaar; Ab Goemans; Roger Albertse; Zondervan; Aad Kila; Boon en Scherpenzeel (verzorger).

 

bron: Haagsche Courant (algemeen) H.C. Voetbalkrant – collectie Haags Gemeentearchief.

 

 

Sportmanager, trainer en enige spelers van F.C. Den Haag. Van links naar rechts Hartmann (manager), Hans Bres (achter hem), Tor Fulgset (oud-speler), Aad Kila, Joop Korevaar, Aad Mansveld, Kees Bregman, Simon van Vliet (achter hem) en geheel rechts de trainer de trainer Evert Theunissen. Datering 1974-5-30.

 

bron: Haagsche Courant (algemeen)H.C. Voetbalkrant – collectie Haags Gemeentearchief.

Selectie van F.C. Den Haag 1974/75

Het voetbalelftal van F.C. Den Haag voor het seizoen 1974/75. Staande van links naar rechts: Tscheu-la-Ling, Martin Jol, Simon van Vliet, Joop Korevaar en Ton Thie. Zittend: Hans Bres, Wim Berckenkamp, Leo de Caluwé, Aad Kila, Rob Ouwehand en Boudewijn de Geer.

bron: Haagsche Courant (algemeen)H.C. Voetbalkrant – collectie Haags Gemeentearchief.

De voetbalselectie van F.C. Den Haag traint in het sportcentrum van Chris Visser, aan de Mauritskade. Van links naar rechts: Lex Schoenmaker, Martin Toet, Aad Kila, Dojo Peraciz, René Vreeswijk, Henk van Leeuwen, Roger Albertsen en Jean Noël. Datering: ex. 12-1976

 

bron: Haagsche Courant (algemeen)H.C. Voetbalkrant – collectie Haags Gemeentearchief.