Grijze Reigâh gedupeerd na brand

Door INGRID DE GROOT (AD)

Verzamelaar Glenn Duijzer kon wel in snikken uitbarsten toen hij besefte dat zijn verzameling programmaboekjes van ADO Den Haag en andere voetbalclubs verwoest was bij de Shurgard-brand in Zoetermeer.

,,Shit”, dacht Duijzer. ,,Er is voor een verzamelaar niks ergers op de wereld dan zulk slecht nieuws te moeten horen.”

De Hagenaar, die tegenwoordig in Zoetermeer woont, verzamelt al vele jaren alle programmaboekjes van wedstrijden van voetbalclubs die hij maar te pakken kan krijgen. Wat zijn geliefde Haagse club ADO betreft, gaat dat terug tot de jaren zeventig. Maar hij heeft er ook van vóór de Tweede Wereldoorlog. En zelfs van een wedstrijd ín die oorlog wist hij een boekje op de kop te tikken. ,,Heel bijzonder, want zo’n boekje is van papier. En in de hongerwinter werd al het papier opgestookt”, schetst hij.

Vanwege een verhuizing en omdat er nieuwe vloertegels gelegd werden thuis, bracht hij het leeuwendeel van zijn collectie, twintig kratten met duizenden boekjes, naar Shurgard. ,,Daar stond het veilig”, dacht ik. Ook meubels voor het nieuwe huis werden er neergezet. Alles is weg, weet hij. ,,Voor een ander zijn die boekjes waarschijnlijk oud papier, maar voor mij betekent het 10.000 tot 15.000 euro aan spullen die niet meer te vervangen zijn. Ik was er sinds 1978 mee bezig. Het was een pure, intensieve hobby.”

Na de brand, die vooral zijn verzameling Celtic- en ADO Den Haag-boekjes vernietigde, heeft Duijzer van andere verzamelaars veel steunbetuigingen ontvangen. En concrete hulp. ,,Verzamelaars die zich vooral richten op MVV, Fortuna, Roda, Ajax, Twente of Utrecht bellen me op of appen me dat ze gaan kijken in hun eigen collectie of ze iets dubbel hebben. Dat willen ze dan geven.”

Zo willen ze de pijn voor Glenn Duijzer iets verzachten. ,,Zij zijn zelf verzamelaar en weten dus wat deze brand voor impact heeft.”

Van ADO zelf heeft hij weinig vernomen. Chinese aandeelhouders maken daar de dienst nu uit, schetst hij. En het bestuur wisselt. ,,Ik geloof niet dat mijn diepe club-liefde ze daar iets kan schelen.” Wel kreeg hij een appje met opbeurende woorden van de persvoorlichter van de club.

Duijzer kijkt alweer vooruit. ,,Gelukkig kan ik relativeren. Als je hoort dat elders een vader en zijn kind door brand in een flat zijn omgekomen, denk ik: mijn verlies was maar oud papier.”

Treuren om zijn verloren collectie heeft geen zin. Wel maakt hij de balans op. ,,Ik ben 70 tot 80 procent van mijn verzameling kwijt.” Daar zaten ook speciale exemplaren tussen. Zoals het programmaboekje dat hij kreeg van Co Adriaanse na een wedstrijd in China.

Glenn Duijzer raakte 70 tot 80 procent van zijn verzameling voetbalprogrammaboekjes kwijt in de brand bij Shurgard in Zoetermeer. Vooral Celtic- en ADO Den Haag- boekjes gingen in vlammen op. Overal in het land staan verzamelaars op om hem hun dubbele programmaboekjes te schenken. FOTO FRANK JANSEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *